6 Saluran YouTube Yang Boleh Membantu Proses Pembelajaran Semasa Wabak

 


Ketika model pembelajaran dari rumah dilaksanakan kerana pandemi COVID-19, YouTube telah menjadi media pembelajaran bagi pelajar di dunia. Ramai pendidik dan pelajar menggunakan YouTube untuk menyediakan atau mempelajari bahan kursus.

Belajar adalah salah satu aktiviti yang kini digantung di platform seperti YouTube. Agar anda tidak bosan menonton pertunjukan, berikut adalah cadangan enam saluran  yang menyediakan kandungan pendidikan dan menarik.


Hujan Tanda Tanya

Tanda tanya Hujan boleh digunakan sebagai sumber pembelajaran alternatif di YouTube.com. Dengan lebih daripada 360 juta pelanggan, saluran ini selalu merangkumi topik umum mengenai persepsi yang tidak biasa. Kategori yang dapat diakses oleh anda juga sangat beragam, dari teknologi, sains, petua & trik belajar, cara belajar, hingga bertanya kepada pakar. Konsep pembelajaran tidak formal yang ditawarkan oleh Hujan Tanya Tanya dijamin akan membuatkan para anda merasa di rumah menontonnya.


Sains Bro

Dengan memberi tumpuan kepada topik sains, saluran Bro's Science mengemas bahan yang dianggap membosankan menjadi rancangan yang menyeronokkan. Uniknya, Bro Science menerangkan bahan mereka melalui animasi sederhana yang dilukis dengan penanda dan bukannya perisian canggih. Saluran itu, yang mempunyai lebih daripada 80 ribu pelanggan, menyediakan dua kategori video yang boleh anda pilih, termasuk sains fizikal dan sains kehidupan.


Ayo Mikir

Saluran YouTube.com berikutnya  ialah Ayo Mikir. Tidak jauh berbeza dengan Sains Bro, Ayo Mikir menyajikan kandungan videonya dengan animasi yang menarik. Selain itu, mereka selalu memuat naik video baru setiap minggu dengan berbagai kategori, termasuk biologi, astronomi, alam semesta 101, ke yang sedang tren. Sehingga kini, Let's Think mempunyai lebih daripada 94 ribu pelanggan.


Crash Course

Perlukan cadangan saluran luar negara? Anda boleh membuka Crash Course di YouTube.com. Saluran ini, yang telah ada sejak tahun 2006, menghadirkan berbagai bahan inti sekolah, seperti biologi, sosiologi, sejarah, fisika, kimia, hingga sains komputer. Untuk menjelaskan bahan tersebut, Crash Course, yang sudah mempunyai lebih dari 12 juta pelanggan, mempersembahkan bahan dengan visual yang menjadikan kandungannya lebih bermaklumat.


English with Lucy

Anda yang ingin mengasah kemahiran bahasa Inggeris mereka boleh berhenti dengan bahasa Inggeris dengan saluran Lucy. Dengan lebih daripada 8 juta pelanggan, saluran ini tidak hanya mengajar tatabahasa dan perbendaharaan kata. Anda juga dapat mengakses konten lain yang tidak kurang berguna, seperti kaedah pengucapan, aksen di setiap negara, dan tentunya petua & trik untuk menjadi mahir berbahasa Inggeris. Tempoh video, yang berkisar antara 10 hingga 15 minit, tidak akan membuat Anda bosan semasa menontonnya.


Computerphile

Saluran Youtube.com terakhir yang dapat menonton video adalah Computephile. Semasa melayari saluran ini, Anda dapat mempelajari pelbagai jenis kandungan yang berkaitan dengan sistem operasi, bahasa pengekodan atau pengaturcaraan, penyulitan data, dan sebagainya. Ilustrasi ditambahkan sehingga penjelasan yang diberikan mudah difahami. Computerphile setakat ini telah berjaya menangkap lebih daripada 1.8 juta pelanggan.


Adakah anda menemui saluran yang sesuai dengan keperluan pembelajaran anda? Selain fokus menonton, jangan lupa untuk mengatur waktu juga. Jangan biarkan anda melupakan aktiviti lain kerana suka menonton video di saluran YouTube.com. Rehat juga agar mata anda dapat berehat sebentar.

6 Saluran YouTube Yang Boleh Membantu Proses Pembelajaran Semasa Wabak 6 Saluran YouTube Yang Boleh Membantu Proses Pembelajaran Semasa Wabak Reviewed by thecekodok on 5:03:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.