8 Pertimbangan untuk Memilih Telefon Bimbit Baru untuk Hari Raya Online

 


Tepat sebelum dan semasa cuti Lebaran, penjualan telefon pintar juga meningkat. Sebilangan pekerja yang menerima bonus menggunakannya untuk menukar atau membeli telefon pintar baru. Terutama dalam wabak seperti sekarang, pertimbangan memilih telefon bimbit lebih banyak diambil kira untuk menyokong Eid dalam talian.

Terutama sekarang bahawa pulang adalah dilarang dan banyak tempat pelancongan ditutup. Sehingga boleh jadi, Bonus yang biasanya banyak digunakan untuk keperluan pulang atau percutian, sekarang dapat lebih fokus pada membeli telefon pintar, tablet, dan komputer.


Menanggapi keadaan ini, banyak vendor telefon pintar telah mengeluarkan telefon pintar baru. Persaingan untuk telefon pintar semakin ketat, begitu banyak vendor yang bersaing untuk menerapkan spesifikasi dan ciri terkini untuk bersaing.Ciri telefon pintar yang biasanya hanya diperuntukkan untuk versi unggulan atau versi tertinggi, kini diturunkan ke versi pertengahan atau peringkat awal untuk menarik lebih banyak pengguna.


Berikut adalah ringkasan beberapa ciri atau teknologi baru yang dapat dipertimbangkan ketika memilih telefon pintar moden untuk lebaran secara dalam talian.


1. Kadar penyegaran yang tinggi

Ciri semasa yang dibawakan oleh banyak telefon pintar baru ialah kadar penyegaran yang tinggi. Secara lalai, telefon pintar kami mempunyai kadar penyegaran 60Hz. Jadi dalam 1 saat, 60 kali skrin mengemas kini maklumat.


Kadar penyegaran 60Hz ini masih dapat diikuti oleh mata kita, sehingga ketika menatal setiap perubahan layar akan terlihat, termasuk ketika layar lambat untuk memperbarui datanya, yang sering kita sebut lag, atau gerakannya tidak lancar.


Untuk pergerakan skrin lancar ini, diperlukan kadar penyegaran yang lebih tinggi, misalnya 90Hz atau 120Hz. Kadar penyegaran 120Hz bermaksud bahawa skrin mengemas kini maklumat pada kadar 2 kali ganda daripada kadar biasa. Kesannya, mata kita tidak lagi dapat melihat perubahan dan pergerakan menjadi halus atau licin.


Kadar penyegaran yang tinggi ini juga berguna untuk permainan, untuk permainan yang dapat dimainkan pada FPS di atas 60Hz, sehingga pergerakan dalam permainan menjadi lebih nyata.

Untuk telefon pintar kelas atas, kadar penyegaran ini boleh berubah-ubah mengikut frekuensi mengikut kandungan yang dipaparkan di layar, misalnya ketika menonton filem hanya 24-30Hz, ketika membaca selusin Hz, dan ketika menatal, bermain permainan, menjadi 120Hz.


Perubahan frekuensi ini membantu peranti menjimatkan lebih banyak bateri, kerana kadar penyegaran yang tinggi memakan lebih banyak tenaga, tetapi ketika Anda terbiasa dengan kadar penyegaran yang tinggi, sukar untuk kembali ke kadar penyegaran standard.


2. Paparan AMOLED

Skrin AMOLED sering dikenali dengan telefon pintar jenama Samsung sebelumnya, kerana sejak awal, ketika jenama lain menggunakan skrin LCD, Samsung menggunakan panel AMOLED dan mengembangkan teknologinya.


Sangat jarang telefon pintar, terutama yang mempunyai harga yang berpatutan, menggunakan skrin AMOLED, kerana skrin ini cenderung lebih mahal. Tetapi sekarang banyak vendor juga menggunakannya, termasuk dalam telefon pintar jarak jauh.


Ini bermaksud bahawa panel AMOLED kini lebih murah kerana dihasilkan dalam kuantiti yang lebih besar oleh banyak pengeluar lain. Mengapa AMOLED? Tidak seperti LCD yang memerlukan lampu latar sebagai cahaya, skrin AMOLED dapat bersinar dengan sendirinya.


Panel AMOLED mempunyai banyak kelebihan, termasuk warna yang lebih menonjol, dan kecerahan dan kontras yang lebih baik daripada LCD. Oleh kerana mereka tidak memerlukan lampu latar, panel AMOLED dapat dibuat lebih tipis daripada LCD, sehingga vendor dapat memanfaatkan ruang yang ada untuk merendam bateri yang lebih besar, misalnya, bahkan ada jenis AMOLED fleksibel, panel AMOLED yang tipis sebagai kertas tisu, sehingga boleh melengkung atau digunakan sebagai telefon pintar lipat.


Pada masa ini, sensor cap jari di bawah layar hanya dapat dilakukan pada layar AMOLED. Tidak lama lagi, akan ada kamera selfie di bawah layar, yang ketika tidak digunakan, tidak akan ada lubang.


Teknologi baru ini masih perlu dilakukan pada skrin AMOLED. Oleh itu, boleh dikatakan bahawa skrin AMOLED akan semakin banyak digunakan mulai sekarang hingga tahun-tahun akan datang.


3. Dual Speaker / Dolby Atmos

Telefon pintar kini telah menjadi peranti yang banyak orang bergantung, termasuk menikmati hiburan seperti menonton, streaming, mendengar muzik, dan bermain permainan.


Semakin umum telefon pintar kini dilengkapi dengan pembesar suara ganda, sehingga suaranya lebih kuat. Dengan ciri-ciri seperti Dolby Atmos, suaranya dapat disesuaikan sedemikian rupa sehingga seolah-olah kita berada di rancangan yang sedang diperlihatkan.


Sebagai contoh, semasa bermain permainan, kita akan mengetahui pihak musuh berada dari suara langkahnya. Semasa menonton filem, bunyi pintu berderak, sumber tembakan, gemuruh kenderaan, dan sebagainya akan mengikuti siaran.


Sekiranya anda tidak mempunyai dua pembesar suara, ciri seperti Dolby Atmos juga dapat dinikmati dengan fon telinga. Bagi peminat muzik, bukan hanya Dolby Atmos, terdapat juga perkongsian vendor dengan jenama audio yang dikenali untuk menetapkan bunyi yang dihasilkan ke standard yang lebih baik, misalnya disetel oleh AKG atau Harman Kardon. Ini juga pilihan.


4. Widevine L1

Industri hiburan kita bergerak dengan cara yang berbeza, perkhidmatan untuk filem di televisyen telah banyak ditinggalkan, termasuk TV kabel. Sekarang adalah era VOD atau video berdasarkan permintaan.


Kami boleh menyewa filem pawagam dari perkhidmatan Google atau melanggan streaming bulanan seperti Netflix, Disney +, HBO, dan lain-lain. Di dalamnya, terdapat ratusan ribu filem yang boleh kita pilih, dari pawagam, dokumentari, siri dan sebagainya.


Tetapi tidak semua peranti atau telefon pintar mempunyai "izin" yang sama untuk memainkan filem dengan resolusi dan suara yang terbaik. Ini kerana faktor keselamatan yang mesti didaftarkan oleh vendor ke Google, salah satunya ialah peranti dinyatakan selamat menurut peraturan untuk mengelakkan pembajakan kandungan hak cipta, yang dikenal sebagai Pengurusan Hak Digital (DRM).


Tanpa kebenaran Widevine dengan kelas L1, streaming tidak dapat dilakukan pada resolusi tinggi walaupun peranti kami mempunyai layar dengan resolusi yang mencukupi, misalnya layar FHD + hanya diberi izin untuk memainkan filem dengan resolusi SD, yang hanya satu keenam. Oleh itu, jika kita membeli peranti dengan tujuan streaming VOD, izin Widevine L1 ini mesti dipertimbangkan, bukan hanya spesifikasi resolusi skrin.


5. Bateri Berkapasiti Besar

Pada masa ini, bateri telefon pintar di bawah 4000 mAh dianggap kecil. Ini kerana pengguna telefon pintar semakin bergantung padanya. Lebih dari 2 tahun yang lalu, rata-rata setiap orang memeriksa 150 kali sehari. Sekarang, telefon pintar yang rata-rata semestinya lebih banyak.


Dianggarkan bahawa rata-rata orang dapat menggunakan telefon pintar mereka 5 jam sehari, untuk pelbagai tujuan, dari tempat kerja hingga hiburan. Atas sebab ini, vendor kini merendam bateri besar, kerana bateri dengan kapasiti besar dapat menarik minat pembeli.


Kapasiti mulai dari 5000 mAh, 6000 mAh, bahkan 7000 mAh kini sudah tersedia. Bateri besar ini juga memberi pengguna rasa selamat bahawa mereka tidak akan kehabisan bateri di tengah jalan atau tempat kerja.


Mereka yang banyak bekerja di luar rumah, jarang menemui palam, semakin memerlukan kapasiti bateri yang besar. Terdapat power bank, tetapi ketidaknyamanan membawa dua peranti dengan power bank yang digantung dari telefon pintar juga menjadi pertimbangan.


Nah, bateri berkapasiti besar pada telefon pintar jarak jauh yang dapat digunakan selama 2-3 hari bermakna banyak orang tidak harus selalu rajin mengisi semula bateri sehingga lebih mudah membawanya ke mana-mana.


6. Pengecasan Pantas

Teknologi bateri tidak berubah selama beberapa dekad, kami masih bergantung pada bateri Li-ion. Untuk itu, vendor bersaing untuk membuat kecekapan untuk dapat meletakkan bateri dengan ukuran yang sama, tetapi dengan kapasiti yang lebih tinggi, dan dapat diisi lebih cepat.


Bateri berkapasiti besar tanpa pengecasan pantas akan memakan masa yang sangat lama untuk dicas. Telefon pintar masa kini dilengkapi dengan cip PMIC (Power Management Integrated Circuit) supaya pengecasan bateri terkawal dan lebih selamat. Dengan pelbagai nama teknologi, VOOC, Quick Charge, Turbo Charge, dan lain-lain, vendor bersaing untuk siapa yang paling cepat mengecas bateri.


Walaupun bateri yang memerlukan masa berjam-jam untuk diisi, kini dalam masa beberapa lusin minit bateri dapat dicas sepenuhnya. Keberadaan pengecasan pantas ini dapat membantu mereka yang sibuk, tidak perlu lagi mengecas telefon pintar ketika dibiarkan tidur, pada waktu pagi sebelum berangkat kerja. Oleh itu, walaupun telefon pintar baru sahaja dicas, setelah mandi atau bersarapan, bateri telah dicas sepenuhnya.


7. kalis air

Salah satu sebab mengapa banyak telefon pintar rosak dan tidak dapat dituntut oleh jaminan adalah pendedahan kepada air. Bagi mereka yang menghabiskan banyak masa di jalan raya dengan menunggang motosikal, atau bersenam, mereka mungkin mempertimbangkan ciri tahan air dan debu.


Ketahanan telefon pintar rasmi terhadap habuk dan air mesti lulus sijil dengan predikat yang disebut IP. Pensijilan IP67 dan IP68, menunjukkan bahawa telefon pintar tidak akan masuk ke dalam air walaupun terendam atau bahkan jatuh ke kolam, sehingga telefon pintar dapat diambil dengan hujan ketika memandu atau bahkan mandi.


Telefon pintar boleh kalis air kerana dibuat rapat dengan banyak penutup di bahagian berongga yang menghalang air masuk. Tetapi seringkali rintangan debu dan air ini juga berlanjutan. Setelah bertahun-tahun digunakan, panas dan hujan, meterai menjadi rapuh dan berhenti berfungsi dengan baik. Terutama jika ia dibongkar pada pembaikan tidak rasmi yang tidak mempunyai peralatan khas untuk merekatkannya dengan betul. Kerosakan bateri pada telefon pintar, misalnya bateri yang kembung, juga boleh merosakkan rintangan ini terhadap habuk dan air.


8. Kemas kini Firmware, OS, dan Security

Sebagai tambahan kepada faktor perkakasan semasa, yang mesti dipertimbangkan ketika memilih telefon pintar adalah sama ada vendor rajin mengemas kini Firmware, Sistem Operasi dan Keselamatan.


Setiap bulan Google akan mengeluarkan patch keselamatan baru, menambal lubang keselamatan pada peranti. Kemas kini OS akan membolehkan kita menikmati ciri baru yang dikeluarkan oleh Google, sementara kemas kini firmware dari vendor biasanya memperbaiki ciri yang tidak berjalan dengan lancar, mempunyai pepijat, atau bahkan menambahkan fitur baru.

Oleh itu, pastikan telefon pintar yang kita pilih mempunyai sejarah sebagai jenama yang mengambil berat tentang kemas kini ini, supaya telefon pintar dapat digunakan dengan lebih selesa dan selamat untuk jangka masa panjang.

8 Pertimbangan untuk Memilih Telefon Bimbit Baru untuk Hari Raya Online 8 Pertimbangan untuk Memilih Telefon Bimbit Baru untuk Hari Raya Online Reviewed by thecekodok on 7:06:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.